PERSONLIG HJÆLP

Vejledning, hjælp, støtte samt vedligeholdelse af færdigheder i forbindelse med udførelsen af personlig hjælp. Hjælpen kan ydes som psykisk pleje og omsorg eller hjælp til at strukturere opgaverne, hvis borgeren har særlige behov for støtte i hverdagen.

Personlig hjælp kan omfatte:

I forbindelse med udførelsen af den personlige hjælp kan der ydes forflytninger med personstøtte eller lift samt hjælp til vending og lejring.

Specificering af enkeltydelser:

Almindelig vask:

Bad:

Toiletbesøg:

Hudpleje:

Mundpleje:

Hånd- og fodpleje:

Fodpleje til borgere med sukkersyge, samt klipning af finger- og tånegle ved visse svampelidelser henvises til uddannet fodplejer/fodterapeut. 

Af- og påklædning :

Frisering/barbering;

Kropsbårne hjælpemidler:

Sengeredning:

Indtagelse af mad og drikke:

Tilberede og anrette mad og drikkevarer:

Psykisk pleje og omsorg:

Omsorgsbesøg ydes til borgere med særligt behov for støtte i hverdagen.

Opgaver i forbindelse med daghjemsophold:

Deltager borgeren i daghjemsophold skal hjælpen tilrettelægges således at borgeren er klar til afhentning på det aftalte tidspunkt.

Opgaver i forbindelse med nødkald:

Nødkald opsættes hos borgere, som ikke er i stand til at tilkalde hjælp via telefonen. Visitationen vurderer om følgende kriterie er opfyldt:

Nødkald kan kun bevilges efter Servicelovens § 97, hvis borgeren har en varig lidelse og når et nødkald i væsentlig grad afhjælper borgerens funktionsnedsættelse eller i væsentlig grad letter den daglige tilværelse. 

Nødkald besvares af Søllerød Brandvæsens vagtcentral, som formidler opgaverne til hjemmesygeplejerske eller basismedarbejder.

I forbindelse med opsætning af nødkald opsættes nøgleboks. Bevilling af nødkald og nøgleboks sker ved henvendelse til Visitationen.

Opgaver i forbindelse med linnedservice:

Borgere som pleje/omsorgsmæssigt har et linnedforbrug, der overstiger hvad man med rimelighed kan forvente at borgeren selv har linned til, kan visiteres til linnedservice. Linned leveres/afhentes én gang om ugen og har en egenbetaling for 2008 på 137 kr. pr. mdr. Følgende opgaver løses i forbindelse med den personlige hjælp:

Indsatsernes omfang:

Personlig pleje ydes efter den enkeltes aktuelle behov hele døgnet. Bad og hårvask ydes som udgangspunkt 1 gang om ugen, fortrinsvis på hverdage i dagtimer.

Opgaver i forbindelse med at følge borgeren til og fra læge/tandlæge mv. afholdes af leverandøren indenfor +/- 25% eller som fleksibel hjemmehjælp.

Kompetencekrav:

Personlig hjælp kan udføres af medarbejdere, der har gennemgået en grundig oplæring. Hos borgere med komplekse behov, udføres den personlige hjælp altid af medarbejdere med en sundhedsfaglig uddannelse.

Kvalitetsmål:

Personlig hjælp iværksættes senest 5 hverdage fra visitation.

Personlig hjælp udføres på det aftalte tidspunkt, +/- 1 time. Er dette ikke muligt, informeres borgeren telefonisk. Hjælpen ydes dog altid på den aftalte dag. 

Hjælp til ugentligt bad /hårvask flyttes til en af de nærmeste hverdage, hvis badedagen falder på en søgnehelligdag. Der tilbydes et andet tidspunkt for bad/hårvask, inden for 2 hverdage, hvis denne opgave må forskydes.

Hvis der bruges hjælpemidler i forbindelse med personlig hjælp, f.eks. lift, skal såvel borger som medarbejder være instrueret i brugen af hjælpemidlerne. Vejledningen sker i hjemmet af kommunens ergoterapeuter. 

REHABILITERENDE INDSATSER

Ydes til borgere hvis funktionsniveau forventes at kunne forbedres ved træning. Rehabiliterende indsatser forudsætter borgerens motivation og aktive deltagelse og der opstilles mål for træningen efter Servicelovens § 85 og 86. Indsatserne tildeles hyppigst, som indsatser af 3 måneders varighed.

Rehabilitering kan omfatte:

Kompetencekrav:

Hjælp til rehabilitering udføres altid af medarbejdere med en sundhedsfaglig uddannelse.

Kvalitetsmål:

Rehabiliterende indsatser iværksættes senest 5 hverdage fra visitation.

Ved vurdering af disse opgaver vil andre faggrupper blive inddraget (f.eks. fysio-/ergoterapeut).

Rehabiliterende indsatser gives fortrinsvis på hverdage, i dagtimerne.

FLEKSIBEL HJEMMEHJÆLP

Borgere, der er visiteret til personlig og praktisk hjælp, har mulighed for at erstatte en visiteret indsats med andre indsatser. Medarbejderen vurderer i hvert enkelt tilfælde, i hvilket omfang det er forsvarligt, at tilsidesætte den tildelte hjælp, helt eller delvist, til fordel for andre ønsker hos borgeren.

UDPEGET HJÆLPER EFTER SERVICELOVENS § 91 C, STK. 6

Borgere, der selv ønsker at udpege en person til løsning af praktisk hjælp og personlig hjælp, har mulighed for dette.

Kompetencekrav:

Medarbejderen skal have erfaring mht. de visiterede indsatser. Hjælp til borgere med komplekse behov udføres altid af en medarbejder med sundhedsfaglig uddannelse.

Kvalitetsmål:

Ballerup Kommune godkender hjælperen. Ballerup Kommune ansætter den pågældende i relation til opgaveudførelsen, og aftaler omfang og indhold i opgaveudførelsen samt betaling og leverancesikkerhed.

Borgere, som i en periode ikke har brug for hjælpen (f.eks. ved indlæggelse), skal meddele dette til visitator.

Ordningen revurderes mindst 1 gang årligt og kan afsluttes med 1 måneds varsel, hvis borgeren på et tidspunkt ønsker at få hjælp fra en anden leverandør.

Hjælperen er omfattet af samme regler om tavshedspligt, oplysningspligt samt regler for arbejdsmiljø, som de øvrige ansatte, i de af kommunen godkendte leverandørvirksomheder. Hjælperen informeres herom i forbindelse med indgåelse af kontrakt med kommunen.

Der stilles samme krav mht. kvalifikationer til hjælpere, der ansættes under denne ordning, som stilles til det personale, der udfører opgaverne i de af kommunen godkendte leverandørvirksomheder.

Kvalitetssikring/opfølgning af mål:

Hjælperen har pligt til at give visitator meddelelse om fravær således, at der kan tages højde for evt. behov for erstatningshjælp fra en anden leverandør.