Krav til ydelser - kvalitetsstandarder

Kommunalbestyrelsen skal en gang om året udarbejde en kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp, madservice samt for den kommunale genoptræning og vedligeholdelsestræning. Kvalitetsstandarderne skal som minimum fastlægge krav for

Personlig pleje og praktisk hjælp

Efter servicelovens § 1, stk. 3 bygger hjælpen på den enkeltes ansvar for sig selv og sin familie. Hjælpen tilrettelægges ud fra den enkelte persons behov og forudsætninger og i samarbejde med den enkelte. Udgangspunktet for alle ydelserne er hjælp til selvhjælp med et aktiverende og forebyggende sigte.

Hjælp efter servicelovens § 71 gives til personer, som på grund af midlertidig eller varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, ikke selv kan udføre disse opgaver. Hjælpen omfatter:

Den kommunale myndighed skal sikre, at borgerne får den nødvendige pleje, omsorg og praktisk bistand. Personlig pleje og praktisk hjælp ydes ud fra den forudsætning om, at borgeren har ansvar for egen tilværelse. Hjælpen skal ydes efter princippet "hjælp til selvhjælp" og ydes kun til funktioner, som borgeren ikke selv kan udføre.

Omfanget af hjælpen afhænger af :

- borgerens egne muligheder for at klare eller tage del i opgaverne i hjemmet

- om der er en ægtefælle/samlever eller voksne hjemmeboende børn

- boligforhold, hjemmets størrelse og indretning

- eventuel hjælp fra andre

Praktisk hjælp kan gives midlertidigt eller varigt, afhængigt af det konkrete behov for hjælp. Vurderingen af om behovet for hjælp er midlertidigt eller varigt afgøres af visitator ved vurderingsbesøget. Afgørelsen har betydning for borgerens evt. betaling for den praktiske hjælp. Visitator justerer hjælpen i takt med ændringer i borgerens behov og i forhold til de faktiske muligheder. Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete behov og deraf følgende ydelser. De enkelte ydelser tidsfastsættes til brug for leverandørernes ressourcetilførsel.

Vurdering af behovet for personlig pleje og praktisk hjælp

Det er visitatorernes opgave at vurdere behovet for personlig pleje og praktisk hjælp samt madservice. Etablering af hjælpen forudgås derfor altid af et vurderings-/visitationsbesøg ved en visitator.

Ved henvendelse fra en borger til kommunen skal en af visitatorerne kontakte ansøgeren for at aftale besøg for vurdering inden 3 hverdage. Vurderingsbesøget aflægges inden for 5 hverdage efter kontakten til borgeren. Ved kontakten i forbindelse med aftale om vurderingsbesøget vil visitator altid informere borgeren om muligheden for at medtage en bisidder til vurderingsbesøget.

Ved akut opståede problemstillinger er det efter vurdering muligt at gennemføre sagsbehandling væsentligt hurtigere. Der skal dog være mulighed for at gennemføre en hensigtsmæssig planlægning fra den ene dag til den anden.

Omfang, formål og periode for den personlige pleje og praktiske hjælp vurderes individuelt og fremgår af serviceafgørelsen. Det fremgår af serviceafgørelsen, hvilke ydelser, der er bevilget og hvilke, der ikke har kunnet imødekommes.

Visitator følger op på afgørelsen inden for 3 måneder efter etableringen af hjælpen og derefter mindst en gang om året. Afgørelsen kan i øvrigt tages op til vurdering på et hvilket som helst tidspunkt enten af borgeren eller af leverandøren, hvis behovet ændrer sig.

Ved vurderingsbesøget informerer visitator om leverandørmuligheder og der udleveres informationsmateriale.

Vurderingen af det konkrete behov for hjælp bedømmes ud fra ansøgerens samlede situation. Der tages hensyn til ansøgerens netværk, og det forudsættes, at eventuelle øvrige medlemmer af husstanden deltager i opgaveudførelsen i hjemmet. Hvis der er større børn i hjemmet, tages der i vurderingen af behovet for hjælp udgangspunkt i, at der ikke stilles krav, som går ud over de krav, der normalt kan stilles til større børn. Der ses fx på, hvordan opgaverne i hjemmet blev fordelt før, der opstod behov for hjælp.

Loven forudsætter, at der ikke må ske serviceudvidelser, så den visiterede tidsramme for hjælpen skal overholdes.

Serviceafgørelser

Af servicelovens § 75 fremgår, at kommunen skal træffe afgørelse om tildeling af personlig hjælp og pleje mv. Afgørelsen skal meddeles ansøgeren skriftligt og skal være skriftligt begrundet. Af afgørelsen skal det fremgå, hvilke af ansøgerens anmodninger om hjælp, kommunen har kunnet imødekomme eller hvilke, der ikke har kunnet imødekommes. Desuden skal fremgå, hvilke krav der stilles til leverancesikkerheden i forbindelse med effektueringen af afgørelsen.

Formålet med kravet om skriftlige afgørelser er endvidere at sikre , at der ikke opstår misforståelser om, hvilken hjælp der bliver givet i de enkelte tilfælde. Skriftligt begrundet afslag gives til borgeren inden 10 hverdage.

Fleksibilitet

Ved lov om fleksibel hjemmehjælp fra d. 20.12.00 er fastsat, at modtagere af praktisk hjælp i særlige tilfælde kan ombytte en visiteret ydelse til en anden ydelse inden for kvalitetsstandardens ydelser. Den fleksible hjemmehjælp er fra d. 1. juli 2002 udvidet til også at omfatte personlig pleje. Og bytteretten er ikke længere begrænset til særlige tilfælde. Hvis borgeren ønsker at bytte mellem personlig og praktisk hjælp er det dog en forudsætningen at pågældende er visiteret til begge ydelser. Der skal tilstræbes en høj grad af fleksibilitet, så det sikres, at alle borgere får mulighed for at få indflydelse på hvilke ydelser, der gives. Det er i hvert enkelt tilfælde medarbejderen, der vurderer om det er forsvarligt at ombytte ydelsen. I tilfælde af uenighed mellem borger og hjælper, gives den hjælp, der er visiteret. Hvis en borger har fravalgt en visiteret ydelse til fordel for anden hjælp, kan der ikke klages over, at den fravalgte hjælp ikke er udført.

Leverandør

Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør til personlig pleje og praktisk hjælp samt madservice. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen.

Endvidere kan borgeren selv udpege en person til at udføre opgaverne, jf. Servicelovens § 75 c, stk. 6. Den udpegede person skal godkendes af kommunen, der skal indgå kontrakt med den pågældende om omfang og indhold i opgaverne, leverancesikkerhed og betaling m.v.

 

Beskrivelse af service

På de følgende sider er der en beskrivelse af Rødovre Kommunes service for så vidt angår personlig pleje, praktisk hjælp og madservice. Der er følgende områder:

Rødovre kommune

Social- og sundhedsforvaltningen

Hjemmeplejen

December 2002

 

Rengøring

Hvad er ydelsens lovgrundlag ?

§ 71 i lov om Social Service.

Hvilke behov dækker ydelsen ?

Udførelse af eller støtte i hjemmet til de praktiske rengøringsopgaver, som borgeren midlertidigt eller varigt ikke selv kan udføre.

Hvad er formålet med ydelsen ?

Hvilke aktiviteter kan indgå i ydelsen ?

Hjælpen omfatter rengøring som udgangspunkt svarende til en 2-værelses lejlighed, dvs. rengøring i entré, badeværelse, køkken, opholdsstue samt soveværelse. Rengøringsydelsen kan omfatte følgende opgaver:

Entré
Støvsuge, vaske gulv, tørre støv af og ryste dørmåtte.

Badeværelse
Rengøre håndvask og tilstødende væg, spejl, hylder, toilet, badekar/brusekabine og vaske gulv.

Køkken
Vaske gulv, vaske/aftørre køkkenbord, vaske hårde hvidevarer udvendigt. Efterse og evt. aftørre spild i køleskab og under vask, på køkkenlåge eller gulv.
Køleskab tømmes og vaskes hver 3. måned, incl. afrimning af integreret fryser.

Soveværelse
Støvsuge, vaske gulv og tørre støv af.
Skifte sengelinned.

Opholdstue
Støvsuge, vaske gulv og tørre støv af.

De enkelte opgaver omfatter:

Øvrige opgaver:

Vande blomster, lufte ud, tømme affaldspose og vaske hjælpemidler af efter

individuel vurdering.

Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen ?

Hvem kan modtage ydelsen ?

I særlige situationer kan der gives aflastende hjælp til rengøring, fx i tilfælde af ægtefælles alvorlige sygdom.

Om nødvendigt kan visitator bede om lægelig dokumentation på ovenstående.

Ydelsens omfang ?

Hjælpen ydes som udgangspunkt hver 14. dag på hverdage i dagtimerne. Normen kan fraviges, såfremt borgeren på grund af dokumenterede helbredsproblemer har yderligere behov.

Ydelsens omfang afhænger af, om borgeren har mulighed for at deltage i opgaverne eller om der er ægtefælle eller hjemmeboende børn, som kan klare opgaverne.

Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete behov. Visitator afgør ydelsens omfang, som fremgår af serviceafgørelsen.

Er der valgmulighed mht. leverandør ?

Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør af praktisk hjælp. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen eller af en privat person, som borgeren selv antager og som er godkendt af kommunen.

Hvem leverer ydelsen ?

Medarbejdere fra Rødovre kommunes hjemmepleje eller fra privat leverandør eller en person som borgeren selv har antaget.

Kompetencekrav til udføreren

Ydelsen udføres af uddannet sundhedspersonale. Undtagelsesvis kan der benyttes ikke faglærte medarbejdere, der er oplært af medarbejdere med social- og sundhedsfaglig grunduddannelse.

Medfører ydelsen omkostninger for modtageren ?

Ved midlertidig hjælp opkræves indtægtsbestemt brugerbetaling.

Der kan være udgifter forbundet med indkøb af diverse rengøringsmaterialer, støvsuger etc.

Kvalitetsmål

Hvordan følges der op på ydelsen ?

Medarbejderne vurderer løbende og giver tilbagemelding til relevant fagperson, hvis der er ændringer i den enkelte borgers situation/almentilstand.

Visitatorerne foretager revisitation efter behov, dog mindst en gang om året.

Er der særlige forhold at tage hensyn til ?

Medarbejderne er omfattet af arbejdsmiljøloven, når de arbejder i borgernes hjem. Det betyder, at der udarbejdes en arbejdspladsvurdering for at sikre, at elinstallationer, rengøringsmidler og –redskaber er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige at bruge. Derfor kan borgeren blive bedt om at købe fx en ny støvsuger eller en anden slags rengøringsmiddel, hvis visitator vurderer, at det eksisterende ikke er forsvarligt at benytte. Der skal være plads i hjemmet til at udføre rengøringen på en ergonomisk forsvarlig måde.

Rengøringshjælp er vedligeholdelseshjælp. Det vil sige, at det kan være nødvendigt at få gjort hovedrent inden hjælpen starter. Hovedrengøring udføres af borgerens pårørende eller af privat firma for borgerens regning. Det er visitator, der afgør behovet for evt. hovedrengøring.

 

 

Rødovre kommune

Social- og sundhedsforvaltningen

Hjemmeplejen

December 2002

Tøjvask

Hvad er ydelsens lovgrundlag ?

§ 71 i lov om Social Service.

Hvilke behov dækker ydelsen ?

Udførelse af eller støtte til praktisk hjælp i forbindelse med tøjvask, som borgeren ikke selv kan udføre.

Hvad er formålet med ydelsen ?

At sikre at borgeren har rent tøj og linned.

At hjælpe borgeren til selv at løse opgaven helt eller delvist i de tilfælde, hvor det er muligt.

Hvilke aktiviteter kan indgå i ydelsen ?

Maskinvask af beklædning, sengelinned, håndklæder, viskestykker og karklude udføres enten i hjemmet, hvis der er vaskemaskine til rådighed eller på fællesvaskeri i tilknytning til eget hjem. Hvis ingen af disse muligheder er tilstede, kan der ydes hjælp til at pakke og modtage tøj til/fra vaskeri/renseri.

Tøjet tørres i tumbler eller hænges op og lægges på plads i tør stand.

Der kan foretages klatvask af enkelte, mindre beklædningsgenstande i dagtimerne. Iblødsætning og vask ved opkast, blod, urin og afføring kan udføres døgnet rundt.

Hvis vaskeriforholdene tillader det, kan medarbejderen yde hjælp hos andre brugere, mens tøjet vaskes.

Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen ?

Strygning og rulning af tøj.

Reparation af tøj, men i særlige tilfælde kan medarbejderen sy en knap i, i forbindelse med vask af tøj.

Hvem kan modtage ydelsen ?

Borgere, der på grund af fysisk og/eller psykisk svækkelse eller social belastning midlertidigt eller varigt ikke selv kan klare tøjvask.

Ved specielle forhold tilbydes vask som led i optræning/pædagogisk støtte eller vedligeholdelsestræning af borgeren.

Ved stort forbrug (dagligt skift) af sengelinned kan der tilbydes levering og vask af sengelinned fra Broparkens vaskeri.

Ydelsens omfang ?

Hjælpen ydes som udgangspunkt som hjælp til vask af to maskiner tøj hver 14. dag. Tøjvask vil ofte være kombineret med anden praktisk hjælp, så ventetid undgås.

Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete behov. Ydelsens omfang afgøres af visitator og fremgår af serviceafgørelsen.

Er der valgmulighed mht. leverandør ?

Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør af tøjvask. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen eller af en privat person, som borgeren selv antager og som er godkendt af kommunen.

Hvem leverer ydelsen ?

Medarbejdere fra Rødovre kommunes hjemmepleje eller fra privat leverandør eller fra privat person.

Kompetencekrav til udføreren

Ydelsen udføres af uddannet sundhedspersonale. Undtagelsesvis kan der benyttes ikke faglærte medarbejdere, der er oplært af medarbejdere med social- og sundhedsfaglig grunduddannelse.

Medfører ydelsen omkostninger for modtageren ?

Der kan være udgifter forbundet med brug af vaskemaskine, sæbe, at få tøjet vasket på vaskeri m.m.

Såfremt der ikke er adgang til vaskemaskine i hjemmet eller fællesvaskeri i tilknytning til ejendommen kan det være påkrævet, at borgeren køber eller lejer vaskemaskine eller sender tøjet på vaskeri.

Kvalitetsmål

  • At den tildelte ydelse svarer til kommunens kvalitetsstandard.
  • At borgeren er tilfreds med kvaliteten af den ydede hjælp i forhold til kommunens kvalitetsstandard.
  • At tabte færdigheder i muligt omfang genvindes og at borgeren inddrages maksimalt i opgavens udførelse.
  • At såfremt leverandøren aflyser hjælpen, så tilbydes der erstatning inden for 3-5 hverdage.
  • At der ved længere helligdagsperioder skal aftales en alternativ dag, hvor ydelsen kan leveres.

Hvordan følges der op på ydelsen ?

Medarbejderne vurderer løbende og giver tilbagemelding til relevant fagperson, hvis der er ændringer i den enkelte borgers situation/almentilstand.

Visitatorerne foretager revisitation efter behov, dog mindst en gang om året.

Er der særlige forhold at tage hensyn til ?

Leverandøren har erstatningspligt hvis medarbejderen ødelægger tøj ved forkert vask.

Af sikkerhedsmæssige grunde må medarbejderen kun bære max 8 kg.

Ved inkontinens skal der være spand og vaskemidler til rådighed til iblødsætning/vask.

Indkøb af dagligvarer

Hvad er ydelsens lovgrundlag ?

§ 71 i lov om Social Service.

Hvilke behov dækker ydelsen ?

Hjælp eller støtte til indkøb, som borgeren har vanskeligt ved eller selv er ude af stand til.

Indkøb kan i særlige tilfælde tilbydes som led i optræning/ pædagogisk støtte eller vedligeholdelsestræning af borgeren.

Hvad er formålet med ydelsen ?

At sikre borgeren har de nødvendige dagligvarer i boligen.

Hvilke aktiviteter kan indgå i ydelsen ?

Medarbejderne må maksimalt hæve 4000 kr.

Det forudsættes, at der er arrangeret betalingsservice.

Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen

Indkøb i specialforretninger ydes som hovedregel ikke, men kan tilbydes i ganske særlige tilfælde.

Hvem kan modtage ydelsen ?

Borgere, som efter en individuel vurdering, ikke kan løse opgaven på en sådan måde, at pågældende kan klare sig i eget hjem.

Borgere, der selv kan udfylde indkøbsseddelen, selv sørge for penge til betaling af varerne og selv stille varerne på plads, tilbydes indkøb ved indkøbsordning.

Borgere, der ikke kan tilbydes indkøb ved indkøbsordning, tilbydes indkøb i nærmeste dagligvareforretning.

Ydelsens omfang ?

Ydelsen tildeles både som midlertidig og varig hjælp.

Hjælpen ydes som udgangspunkt en gang ugentligt.

Ydelsen udføres kun i dagtimer på hverdage.

Som udgangspunkt ydes bank- og posthusærinder kun til de borgere, der ikke selv er istand til at klare dette, og hvor pårørende ikke har mulighed for at varetage denne opgave. Bank og- posthusærinder er en gang månedligt.

I enkelte tilfælde kan der ydes hjælp til afhentning af apotekervarer, såfremt apoteket ikke kan bringe dem ud eller hvis borgeren ikke selv er i stand til at administrere penge/apotekervarer.

Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete behov, som hjemmeplejen tilbyder at dække.

Ydelsens omfang afgøres af visitator og fremgår af serviceafgørelsen.

Er der valgmulighed mht. leverandør ?

Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør til indkøb af dagligvarer. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen eller af en privat person, som borgeren selv antager og som er godkendt af kommunen.

 

Hvem leverer ydelsen ?

Medarbejder fra Rødovre Kommunes indkøbsordning, fra hjemmeplejen eller fra godkendt, privat leverandør eller af en privat person.

Kompetencekrav til udføreren.

Ydelsen udføres primært af uddannet sundhedspersonale. Undtagelsesvis kan der benyttes ikke faglærte medarbejdere, der er oplært af medarbejdere med social- og sundhedsfaglig grunduddannelse.

Medfører ydelsen omkostninger for modtageren ?

Ved midlertidig hjælp opkræves en indtægtsbestemt brugerbetaling.

Kvalitetsmål

Hvordan følges der op på ydelsen ?

Medarbejderen vurderer løbende, og giver tilbagemelding til relevant fagperson, hvis der er ændringer i den enkelte borgers situation / almentilstand.

Visitatorerne foretager revisitation efter behov, dog mindst en gang om året.

Er der særlige forhold at tage hensyn til ?

Leverandøren har erstatningspligt, såfremt medarbejderen mister borgerens penge / indkøb.

Af sikkerhedsmæssige grunde må medarbejderen kun bære max 8 kg.

Der henvises til Rødovre Kommunes retningslinier for omgang med brugernes penge fra d. 03.09.01.