Krav til ydelser - kvalitetsstandarder
Kommunalbestyrelsen skal en gang om året udarbejde en kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp, madservice samt for den kommunale genoptræning og vedligeholdelsestræning. Kvalitetsstandarderne skal som minimum fastlægge krav for
Personlig pleje og praktisk hjælp
Efter servicelovens § 1, stk. 3 bygger hjælpen på den enkeltes ansvar for sig selv og sin familie. Hjælpen tilrettelægges ud fra den enkelte persons behov og forudsætninger og i samarbejde med den enkelte. Udgangspunktet for alle ydelserne er hjælp til selvhjælp med et aktiverende og forebyggende sigte.
Hjælp efter servicelovens § 71 gives til personer, som på grund af midlertidig eller varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, ikke selv kan udføre disse opgaver. Hjælpen omfatter:
Den kommunale myndighed skal sikre, at borgerne får den nødvendige pleje, omsorg og praktisk bistand. Personlig pleje og praktisk hjælp ydes ud fra den forudsætning om, at borgeren har ansvar for egen tilværelse. Hjælpen skal ydes efter princippet "hjælp til selvhjælp" og ydes kun til funktioner, som borgeren ikke selv kan udføre.
Omfanget af hjælpen afhænger af :
- borgerens egne muligheder for at klare eller tage del i opgaverne i hjemmet
- om der er en ægtefælle/samlever eller voksne hjemmeboende børn
- boligforhold, hjemmets størrelse og indretning
- eventuel hjælp fra andre
Praktisk hjælp kan gives midlertidigt eller varigt, afhængigt af det konkrete behov for hjælp. Vurderingen af om behovet for hjælp er midlertidigt eller varigt afgøres af visitator ved vurderingsbesøget. Afgørelsen har betydning for borgerens evt. betaling for den praktiske hjælp. Visitator justerer hjælpen i takt med ændringer i borgerens behov og i forhold til de faktiske muligheder. Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete behov og deraf følgende ydelser. De enkelte ydelser tidsfastsættes til brug for leverandørernes ressourcetilførsel.
Vurdering af behovet for personlig pleje og praktisk hjælp
Det er visitatorernes opgave at vurdere behovet for personlig pleje og praktisk hjælp samt madservice. Etablering af hjælpen forudgås derfor altid af et vurderings-/visitationsbesøg ved en visitator.
Ved henvendelse fra en borger til kommunen skal en af visitatorerne kontakte ansøgeren for at aftale besøg for vurdering inden 3 hverdage. Vurderingsbesøget aflægges inden for 5 hverdage efter kontakten til borgeren. Ved kontakten i forbindelse med aftale om vurderingsbesøget vil visitator altid informere borgeren om muligheden for at medtage en bisidder til vurderingsbesøget.
Ved akut opståede problemstillinger er det efter vurdering muligt at gennemføre sagsbehandling væsentligt hurtigere. Der skal dog være mulighed for at gennemføre en hensigtsmæssig planlægning fra den ene dag til den anden.
Omfang, formål og periode for den personlige pleje og praktiske hjælp vurderes individuelt og fremgår af serviceafgørelsen. Det fremgår af serviceafgørelsen, hvilke ydelser, der er bevilget og hvilke, der ikke har kunnet imødekommes.
Visitator følger op på afgørelsen inden for 3 måneder efter etableringen af hjælpen og derefter mindst en gang om året. Afgørelsen kan i øvrigt tages op til vurdering på et hvilket som helst tidspunkt enten af borgeren eller af leverandøren, hvis behovet ændrer sig.
Ved vurderingsbesøget informerer visitator om leverandørmuligheder og der udleveres informationsmateriale.
Vurderingen af det konkrete behov for hjælp bedømmes ud fra ansøgerens samlede situation. Der tages hensyn til ansøgerens netværk, og det forudsættes, at eventuelle øvrige medlemmer af husstanden deltager i opgaveudførelsen i hjemmet. Hvis der er større børn i hjemmet, tages der i vurderingen af behovet for hjælp udgangspunkt i, at der ikke stilles krav, som går ud over de krav, der normalt kan stilles til større børn. Der ses fx på, hvordan opgaverne i hjemmet blev fordelt før, der opstod behov for hjælp.
Loven forudsætter, at der ikke må ske serviceudvidelser, så den visiterede tidsramme for hjælpen skal overholdes.
Serviceafgørelser
Af servicelovens § 75 fremgår, at kommunen skal træffe afgørelse om tildeling af personlig hjælp og pleje mv. Afgørelsen skal meddeles ansøgeren skriftligt og skal være skriftligt begrundet. Af afgørelsen skal det fremgå, hvilke af ansøgerens anmodninger om hjælp, kommunen har kunnet imødekomme eller hvilke, der ikke har kunnet imødekommes. Desuden skal fremgå, hvilke krav der stilles til leverancesikkerheden i forbindelse med effektueringen af afgørelsen.
Formålet med kravet om skriftlige afgørelser er endvidere at sikre , at der ikke opstår misforståelser om, hvilken hjælp der bliver givet i de enkelte tilfælde. Skriftligt begrundet afslag gives til borgeren inden 10 hverdage.
Fleksibilitet
Ved lov om fleksibel hjemmehjælp fra d. 20.12.00 er fastsat, at modtagere af praktisk hjælp i særlige tilfælde kan ombytte en visiteret ydelse til en anden ydelse inden for kvalitetsstandardens ydelser. Den fleksible hjemmehjælp er fra d. 1. juli 2002 udvidet til også at omfatte personlig pleje. Og bytteretten er ikke længere begrænset til særlige tilfælde. Hvis borgeren ønsker at bytte mellem personlig og praktisk hjælp er det dog en forudsætningen at pågældende er visiteret til begge ydelser. Der skal tilstræbes en høj grad af fleksibilitet, så det sikres, at alle borgere får mulighed for at få indflydelse på hvilke ydelser, der gives. Det er i hvert enkelt tilfælde medarbejderen, der vurderer om det er forsvarligt at ombytte ydelsen. I tilfælde af uenighed mellem borger og hjælper, gives den hjælp, der er visiteret. Hvis en borger har fravalgt en visiteret ydelse til fordel for anden hjælp, kan der ikke klages over, at den fravalgte hjælp ikke er udført.
Leverandør
Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør til personlig pleje og praktisk hjælp samt madservice. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen.
Endvidere kan borgeren selv udpege en person til at udføre opgaverne, jf. Servicelovens § 75 c, stk. 6. Den udpegede person skal godkendes af kommunen, der skal indgå kontrakt med den pågældende om omfang og indhold i opgaverne, leverancesikkerhed og betaling m.v.
Beskrivelse af service
På de følgende sider er der en beskrivelse af Rødovre Kommunes service for så vidt angår personlig pleje, praktisk hjælp og madservice. Der er følgende områder:
Rødovre kommune Social- og sundhedsforvaltningen Hjemmeplejen December 2002 |
Personlig pleje
Hvad er ydelsens lovgrundlag ?
§ 71 i lov om Social Service.
Hvilke behov dækker ydelsen ?
Hjælp eller støtte til personlig pleje, som borgeren ikke selv kan klare.
Hvad er formålet med ydelsen ?
Hvilke aktiviteter kan indgå i ydelsen ?
Hjælp/støtte til morgen- og aftentoilette inkl. tandhygiejne/mundpleje, barbering,
hud,- hår- og neglepleje.
Hjælp/støtte til toiletbesøg, incl. incontinenshjælpemidler.
Hjælp/støtte til af- og påklædning.
Hjælp/støtte til forflytninger.
Hjælp/støtte til at kropsbårne hjælpemidler, fx briller, støttestrømper, høreapparat m.v.
Hjælp/støtte til bad.
Klargøring inden og oprydning efter plejen.
Hjælp/støtte til fodbad.
Forebygge sengelejekomplikationer.
Hjælp til sengeredning.
Hjælp til at bestille fodpleje, frisør, tandlæge etc.
Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen ?
Klipning af tånegle.
Fysisk støtte ved trappegang.
Hvem kan modtage ydelsen ?
Borgere som på grund af fysisk og/eller psykisk svækkelse midlertidigt eller varigt ikke kan klare den personlige pleje selv.
Ydelsens omfang ?
Hjælp til personlig pleje ydes i forhold til behovet. Det vil sige, at nogle ydelser kan gives flere gange i døgnet, andre dagligt eller ugentligt. Hvor der kun ydes støtte til bad, ydes hjælpen som udgangspunkt en gang ugentligt i dagtimerne på hverdage.
Fodbad ydes som udgangspunkt en gang ugentligt.
Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete behov. Visitator afgør ydelsens omfang, som fremgår af serviceafgørelsen.
Er der valgmulighed mht. leverandør ?
Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør af personlig pleje. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen eller af en privat person, som borgeren selv antager og som er godkendt af kommunen.
Hvem leverer ydelsen ?
Medarbejdere fra Rødovre kommunes hjemmepleje eller fra privat leverandør eller privat udpeget person.
Kompetencekrav til udføreren
Plejen udføres af uddannet sundhedspersonale. Undtagelsesvis kan der bruges ikke faglærte medarbejdere, der er oplært af medarbejdere med en social- og sundhedsfaglig grunduddannelse.
Medfører ydelsen omkostninger for modtageren ?
Der kan være omkostninger forbundet med indkøb af små hjælpemidler såsom bademåtte, vaskeklude, vaskefad, ekstra sengetøj m.v.
Kvalitetsmål
Hvordan følges der op på ydelsen ?
Medarbejderne vurderer løbende og giver tilbagemelding til relevant fagperson, hvis der er ændringer i den enkelte borgers situation/almentilstand.
Visitatorerne foretager revisitation efter behov, dog mindst en gang om året.
Er der særlige forhold at tage hensyn til ?
I forbindelse med helligdage flyttes badet. Der orienteres herom ugen forinden.
Leverandøren har erstatningspligt hvis medarbejderen ødelægger indbo mv. i forbindelse med udførelsen af den personlige pleje.
Hjælperne er omfattet af arbejdsmiljøkravene, når de arbejder i borgernes hjem. Visitator udfærdiger en skriftlig arbejdspladsvurdering i forbindelse med visitation/revisitation. For at opfylde arbejdsmiljøkravene i forbindelse med anvendelse af plejehjælpemidler som for eksempel plejeseng eller lift, kan det være nødvendigt at ændre boligen. Dette kan blandt andet indebære fjernelse af dørtrin eller gulvtæpper, eller at der må flyttes om på møbler. Der henvises til standard for brugen af plejehjælpemidler. Har borgeren hjælpemidler til brug i plejeydelsen, vil såvel borger som medarbejder blive instrueret i korrekt brug af hjælpemidlet.
Rødovre kommune Social- og sundhedsforvaltningen Hjemmeplejen December 2002 |
Psykisk pleje og omsorg
Hvad er ydelsens lovgrundlag ?
§ 71, § 72 og § 78 i lov om Social Service.
Hvilke behov dækker ydelsen ?
Støtte til borgere, der midlertidigt eller varigt har behov for psykisk pleje og omsorg på grund af fysiske, psykiske eller sociale problemer.
Støtte til pårørende, der befinder sig i en situation, der nødvendiggør et særligt behov for eksempelvis afløsning og aflastning.
Hvad er formålet med ydelsen ?
Hvilke aktiviteter kan indgå i ydelsen ?
Hvem kan modtage ydelsen ?
Borgere, der af en visitator er visiteret til ydelsen efter en helhedsvurdering af de
fysiske såvel som psykiske og sociale forhold fx
Ydelsens omfang ?
Hjælpen ydes individuelt.
Hjælpen opgøres ikke i tid men efter behov, i dag-, aften- og nattetimerne. Alle behov kan nødvendigvis ikke dækkes over hele døgnet.
Visitator afgør ydelsens omfang som fremgår af serviceafgørelsen
Er der valgmulighed mht. leverandør ?
Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør af psykisk pleje og omsorg. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen eller en privat person, som borgeren selv antager og som er godkendt af kommunen.
Hvem leverer ydelsen ?
Medarbejdere fra Rødovre kommunes hjemmepleje eller fra privat leverandør eller fra privat udpeget person.
Kompetencekrav til udføreren
Plejen udføres af uddannet sundhedspersonale. Undtagelsesvis kan der bruges ikke faglærte medarbejdere, der er oplært af medarbejdere med en social- og sundhedsfaglig grunduddannelse.
Medfører ydelsen omkostninger for modtageren ?
Nej
Kvalitetsmål
Hvordan følges der op på ydelsen ?
Medarbejderne vurderer løbende og giver tilbagemelding til relevant fagperson, hvis der er ændringer i den enkelte borgers situation/almentilstand.
Visitatorerne foretager revisitation efter behov, dog mindst en gang om året.
Er der særlige forhold at tage hensyn til ?
Ingen
Rødovre kommune Social- og sundhedsforvaltningen Hjemmeplejen December 2002 |
Ernæring
Hvad er ydelsens lovgrundlag ?
§71 i lov om Social Service.
Hvilke behov dækker ydelsen ?
Udførelse af eller støtte til væske- og ernæringsmæssige opgaver i hjemmet, som borgeren ikke selv kan udføre.
Hvad er formålet med ydelsen ?
At give borgeren mulighed for at få dækket sit ernærings- og væskebehov.
At fremme sundhed og forebygge sygdomme.
Hvilke aktiviteter kan indgå i ydelsen ?
Hvis borgeren bor i ældrebolig i tilknytning til plejehjemmene Broparken, Engskrænten eller Ørbygård, er der i dagtiden mulighed for at blive ledsaget til cafeteriet eller få maden bragt fra cafeteriet.
Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen ?
Madlavning bortset fra eventuelt havregrød og lignende.
Opvask og oprydning efter gæster.
Hvem kan modtage ydelsen ?
Borgere som på grund af fysisk og / eller psykisk svækkelse ikke er i stand til selv at dække deres behov for væske og ernæring.
Ydelsens omfang ?
Hjælpen ydes og tilrettelægges efter en individuel vurdering af behovet. Kan ydes fra en til flere gange i døgnet. Hjælpen opgøres ikke i tid, men i konkrete aktiviteter. Ydelsens omfang afgøres af visitator og fremgår af serviceafgørelsen.
Er der valgmulighed mht. leverandør ?
Kommunen har pr. 1. januar 2003 indført valgmulighed med hensyn til leverandør af ernæring. Valgmuligheden består af valget mellem den kommunale hjemmepleje eller private leverandører, der er godkendt af kommunen eller af en privat person, som borgeren selv antager og som er godkendt af kommunen.
Hvem leverer ydelsen?
Medarbejdere fra Rødovre kommunes hjemmepleje eller fra privat leverandør eller af privat person.
Kompetencekrav til udføreren?
Daglig hjælp varetages af uddannet sundhedspersonale. Undtagelsesvis kan der benyttes ikke faglærte medarbejdere, der er oplært af medarbejdere med social- og sundhedsfaglig grunduddannelse.
Medfører ydelsen omkostninger for brugeren?
Anskaffelse af hjælpemidler betales af borgeren selv, når udgiften er under "bagatel grænsen". Ved behov for kosttilskud kan der forkomme ekstraudgifter for borgeren. Honorar til privat praktiserende klinisk diætist afholdes af borgeren selv. Anskaffelse af mikroovn kan være en forudsætning for visse ydelser.
Kvalitetsmål
at undgå, at borgeren bliver fejlernæret og/eller får væskemangel.
Hvordan følges der op på ydelsen?
Medarbejderne vurderer løbende og giver tilbagemelding til relevant fagperson, hvis der er ændringer i den enkelte borgers situation/almentilstand.
Visitatorerne foretager revisitation af ydelsen efter behov, dog mindst en gang om året
Er der særlige forhold at tage hensyn til?
Opvarmning af mad i aftentimerne forudsætter tilgang til mikroovn.
Der kan være særlige ernæringsmæssige forhold at tage hensyn til hos borgere med anden etnisk baggrund og / eller borgere der af religiøse grunde har restriktioner med hensyn til hvilken kost de må indtage.
Desuden er der særlige forhold at tage hensyn til hos borgere med kroniske lidelser som eksempelvis sukkersyge eller allergi.